Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český občan = snadná kořist

V běžném životě se často stává, že se zákazník nechá vmanipulovat do ne příliš výhodné pozice, když platí za zboží nebo službu. Například když řemeslník ne zcela jasně a zřetelně předem určí cenu a při placení využije zákazníkovu nedůslednost a v ne příliš přehledném výčtu jednotlivých položek se cena vyšplhá o kus výše než zákazník původně očekával. Stejně například banka využije při jednání o prodloužení hypotéky zákazníkův ostych z příliš pragmatického a nekompromisního postoje. A totéž se odehrává při volbách.  

Pokud se lidé postupně poučí, začnou se řěmeslníci i bankéři chovat lépe. Musí se přizbůsobit, aby nezkrachovali. V politice se nám to ale nedaří. Naše státní zakázky jsou mnohem neprůhlednější a podezřelejší než v okolním světě. Naši politici zcela bezostyšně a s arogancí sobě vlatní řeší krizi zvýšením přímých výběrů od občanů, aniž by sě obtěžovali zprůhlednit a zkvalitnit hospodaření se státními zakázkami.

U řemeslníka či bankéře mohu buď rezignovat a zaplatit více anebo překonat ostych a určitou pohodlnost a své mnohdy těžce vydělané peníze si více chránit a lépe si žít. A stejné je to s politiky. Pokud nejdu k volbám, rezignuji a smiřuji se s tím, že budu žít hůře. A stejně tak rezignuji, když dám hlas někomu, kdo se na špatném hospodaření v minulosti podílel. To, že volím sociální demokraty proto, že současná jakoby pravice je mi trnem v oku, je opět stejná rezignace. Stejné je to, když volím ODS proto, že jsou mi protivní sociální demokraté. Abychom docílili změny, musíme volit někoho úplně nového, u koho je alespoň slušná šance, že má čisté úmysly. Jako bych právě slyšel argument, že nikdo takový není. Jde ale jen o to, že jsme si zatím poptávku po nových politicích nevytvořili. Zatím se stále necháváme zlákat tradičními klišé, jako například "volbou menšího zla". Pak se ale jen přelévá moc od jednoho zla ke druhému a nic se nemění. A stejně tak už slyším další argument, že volbou malé strany znehodnocuji svůj hlas. Pak by ale nikdy nemohlo vzniknout nic nového. Navíc každé procento pro stranu, která se jeví důvěryhodně, vytváří poptávku po lepších stranách. Dáváme tak najevo, že důvěryhodné strany chceme a že má smysl se o lepší politiku snažit. Že jsou tady voliči, kteří to ocení a kteří to tak chtějí.

Uvítal jsem, když paní Fišerová oznámila, že ji přízeň v prezidentské volbě potěšila a že chce v politice pokračovat. Alespoň nějaká možnost. I za cenu toho, že voliči malých stran budou možná rozdrobeni, to má smysl, protože nějak se prostě začít musí. I kdybych měl nakonec volit například Balbínovu poetickou, protože nikdo jiný neposkvněný na seznamu nebude, má to smysl. A jako bych slyšel další argument, že každá nová malá strana bude velmi rychle vtažena do špinavé hry současných velkých stran. Pokud se tak stane, budu v příštích volbách hledat další důvěryhodnou stranu. Rezignací nevyřeším zcela určitě nic.

Je to jen na voličích, co si nechají líbit. Abychom se měli lépe, nesmíme politikům prominout nic netransparentního, nic podezřelého. Za každé odpuštění jejich drzosti budeme po zásluze potrestáni. Čím více jim odpustíme, tím více si k nám dovolí. To je neúprosná zákonitost. A neodpustit znamená jít k volbám a volit někoho jiného. Stejně jako nemusíme dávat zbytečně více svých peněz bankéřům, manipulativním obchodníkům nebo třeba vychytralým řemeslníkům, tak nemusíme dávat zbytečně více svých peněz neprůhledným a netransparentním politikům. Pro lidi, kteří chtějí výraznou změnu v politice,  je jedinou možností jít k volbám a volit jinou stranu než ODS, ČSSD, TOP09 nebo všechny ty další zdiskreditované či podezřelé politické strany. Nebo snad existuje nějaká jiná možnost?

http://www.youtube.com/watch?v=JFJ_BHVLn8A

Autor: Josef Nekovář | čtvrtek 21.2.2013 21:45 | karma článku: 12,17 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Josef Nekovář

Dostane Merkelová Nobelovu cenu za mír?

Rostoucí migrace lidí z chudších částí světa do těch bohatších bude v budoucnosti nevyhnutelná. Komunikační a dopravní rozvoj bude stále výraznější i v méně vyspělých zemích.

11.3.2016 v 12:04 | Karma: 12,18 | Přečteno: 1472x | Diskuse| Politika

Josef Nekovář

Nedoceněná genialita Václava Klause

Ač jsem si vědom negativní role Václava Klause na české politické scéně, je zároveň bezpodmínečně nutné uznat jeho superiorní genialitu.

4.12.2014 v 16:11 | Karma: 22,02 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Politika

Josef Nekovář

Proč nenávidíme Havla!

Češi jsou spíš podobní Klausovi a Zemanovi. Havel byl jinej, takovej moc civilizovanej! Vyspělý svět Havla obdivuje. Jeho role českého prezidenta byla však historickým omylem.

21.11.2014 v 13:03 | Karma: 27,87 | Přečteno: 2651x | Diskuse| Politika

Josef Nekovář

Zbavit se klientelismu je jednodušší, než se zdá!

Lidé jsou s politikou nespokojení, ale neví, co s tím. Řešení přitom bývá často až nečekaně jednoduché. Proč se touto otázkou téměř nikdo vážně nezabývá?

3.10.2014 v 17:36 | Karma: 13,26 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Josef Nekovář

Hujer Huml

Aby člověk mohl býti Hujerem, musí se neustále přetvařovat a násilně se nutit do podřízených póz. Může takováto činnost zůstat bez následků?

11.7.2014 v 22:20 | Karma: 28,07 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 908x
Člověk Obecný

Seznam rubrik