Josef Nekovář

KSČM, ODS - dvě strany, jedna křivda

16. 04. 2014 22:46:00
Podáš prst a sebere ti celou ruku. Toť rčení, které všichni známe. Začněme KSČM a jejich křivdou.

Po převratu odevzdali veškerou moc a v klidu si zasedli do parlantních lavic. Tak co by po nich ještě chtěli! Zříct se své minulosti? Většinu jejich přízniců takovéto naléhání rozčiluje. Za komunistů bylo líp a šmitec. Argumenty na obranu proti nařčení z útisku nemají, ale zároveň cítí křivdu a podrážděnost z takových výčitek. Logicky tudíž vytěsňují taková témata do stavu TABU. Vyhýbavá, neurčitá odpověď a podrážděnost, kterou dávám ostře najevo: Dejte mi s tím pokoj. Počkám na změnu tématu a už se k tomu nechci vracet.

Většina společenských stavů se stejně jako například kurzy akcií dostávají do své rovnovážné polohy střídáním výkyvů na obě strany. K tomu muselo dojít i zde po převratu. Komunistickou stádovitost, vypěstovanou zvyknutím si na povinost jednotného názoru, vystřídá opačný extrémní směr. Tvrdost a hamižnost je klad. Důkaz odvahy a chytrosti. Kdo takový není, je hloupý a pojďme se mu veřejně vysmívat. Slogan "pravda a láska" je výrazem nekonečné hlouposti. Prázdná pohádková slova bez sebemenšího reálného významu. A v kontextu rozkmitu při hledání rovnovážného stavu, si téměř nikdo netroufá tomuto novému extrémnímu názoru odporovat. A je asi všem jasné, že se dostáváme k ODS.

My jsme ti státotvůrci, kteří všechno rozhýbali, tak co by po nás ještě chtěli! Že hospodaření nebylo průhledné a nějaké smyšlené historky o kmotrech? My jsem ti chytří a odvážní a šmitec. Argumenty proti podezřelému hospodaření jsou trpělive zamlouvány a vyhýbavě odkláněny, ale přesto při takových nařčeních cítí příznivci trendu křivdu a jsou jimi podrážděni. Taková témata je potřeba odsunout do stavu TABU a více se k nim nevracet.

Tak se u obou politických stran vytvořila pevně zafixovaná třináctá komnata, do které se nikdy neodváží vstoupit. Štiplavá křivda od jejich nepřátel - lidí s jiným názorem. V roli voličů jim zbývají jen skalní příznivci. Doufejme, že v kontextu hledání rovnovážného stavu bude docházet k asi pomalému, leč trvalému odlivu skalních voličů z těchto extrémních poloh. V tomto procesu přeji nám všem mnoho štěstí a trpělivosti.

Autor: Josef Nekovář | karma: 10.56 | přečteno: 411 ×
Poslední články autora