Tunelování státní kasy je přímo úměrné ustrašenosti národa

22. 05. 2014 17:00:00
K některým autoritám cítíme podřízenost i přesto, že s nimi nesouhlasíme. To je slabost, kterou si neuvědomujeme. To nás omezuje ve svobodném myšlení a jsme pak mnohem lépe zmanipulovatelní.

Část Čechů je s úrovní současné české politiky spokojená. Klientelismus jim nevadí nebo jsou přesvědčeni, že je na rozumné úrovni. Těžko lze odhadnout, kolik z těchto spokojených profituje či paběrkuje na státních zakázkách a kolik z nich jsou jen nebohé oběti výše zmíněné ustrašenosti. Myslím, že zjištění tohoto poměru by byl velmi zajímavý sociologický průzkum, který by mohl odhalit zcela zásadní veličiny našeho společenského vědomí.

Další skupinou jsou lidé, kteří se současnou politikou spokojení nejsou. Tady nějaké průzkumy existují a je z nich patrné, že tato část populace je dnes již většinová. Nespokojená většina je velmi zajímavý fenomén. To odporuje základní logice demokracie. Demokracie přece má fungovat tak, že většina je spokojená a nespokojená menšina se musí snažit přesvědčit většinu nebo se podřídit. Někde došlo k systémové chybě. Kde ta chyba je a jak jí opravit?

Vztek na politiku je způsoben jen a pouze nepochopením vlastních chyb. Zastánci klientelistického trendu mají větší autoritu i když jsou v menšině. Ostatní tomu neumějí čelit a z toho zákonitě musí vzniknout beznaděj a následně vztek a podrážděnost. Autorita silnějšího klientelistického trendu je dána tím, že se lidé opačně založení necítí silní a schopní. V hloubi duše se cítí méněcenní tím, že jsou svým založením odlišní oproti vůdčím autoritám. Je jasné, že v silně klientelistickém trendu jsou největšími autoritami lidé ziskuchtiví a tvrdí. A daří se jim přesvědčit ostatní, že jedině takovým je správné být. Daří se jim to s velkým úspěchem. Velice pozoruhodný je argument, že lidé odlišní od klientelistických autorit své vlastnosti jen předstírají. Že jiné vlastnosti než vlastnosti vůdčích autorit vlastně neexistují, že jsou to tedy jen jakási vymyšlená prázdná slova. Všimněme si, v jak velké míře je tak hloupý názor v naší společnosti rozšířen. Je z toho i zřejmá ústupnost a podřízenost nespokojené části populace hlavní vůdčí síle. Většina nemá odvahu označit vůdčí autority za škodící i přesto, že cítí nespokojenost. Volíme menší zlo, nechodíme k volbám, z beznaděje hledáme cestu zpět (volíme komunisty) anebo se dokonce raději smíříme s klientelistickým trendem a tupě papouškujeme jejich argumenty i v případě, že se sami na pokřivených státních zakázkách nepodílíme. To je ustrašenost, která nás zotročuje. Prostě se jen bojíme a proto žijeme hůř. Ve vyspělejších zemích se lidé bojí méně a klientelismus dosahuje podstatně menších rozměrů. Mnozí vidíme kolem sebe, jaké deformace klientelistický styl vytváří. Konkrétních deformací, kterých se to týká je mnoho. Stačí se jen rozhlédnout. K tomu možná jindy.

A co říci k druhé části otázky, jak tu chybu opravit? Přestat se bát nelze samozřejmě na povel. Ale postupně se k tomu dopracujem. První náznaky změn ve společnosti již cítit jsou. Pokud nedochází k deformacím v podobě výrazných celospolečenských frustrací, musí se přece vždy každá společnost vyvýjet k lepšímu, nikoli naopak. Stačí tomu uvěřit a všechno půjde ráz naráz. Nastupující generace už nebudou tak ustrašené a pokud se budeme i my alespoň trošku snažit věřit ve zlepšení, bude výrazný ústup klientelistického trendu nevyhnutelný.

Autor: Josef Nekovář | čtvrtek 22.5.2014 17:00 | karma článku: 11.74 | přečteno: 369x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 908
Člověk Obecný

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...