Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Havel měl splnit to, co slíbil. Po prvních svobodných volbách měl z funkce presidenta odstoupit a věnovat se dále jen svému psaní.

Tím by dnes neměl nepřátele, ale jen obdivovatele. Nic špatného by mu nemohlo být kladeno za vinu. Byl by skutečným Osvoboditelem. Dnes by už skutečně měl svou ulici v každém městě i na nejzapadlejší vesnici a všude by byly jeho sochy a bysty a žádný vandal by je neničil.

Ne, on musel panovat do mrtě a i přesústavně: 13 let.

7 1
možnosti
JN

A stejně Husáka nepřekonal

2 0
možnosti
Foto

Nenávist je zde moc silné slovo. Ani bohatství kohokoli lidem nevadí. Lidem vadí, když někdo mluví o morálce, a sám tak nežije. Ten rozpor. Lidem celkově vadí moralistické řeči. Mají raději pragmatismus. Havel, podle mého, měl být prezidentem jen na krátké, "přechodné" období.

7 2
možnosti
JN

... období 2053 až 2057.

1 0
možnosti
JH

Autor je z druhu těch, kteří - okázale říkajíce MY - myslí VY, aby tak vynikla jejich mravní superiorita.

Havel, Klaus i Zeman mají své nekritické fandy, zuřivé odpůrce, ale hlavně ty, kteří je nevidí jen černobíle. Například u Havla mnoha lidem vadil třeba odprodej Lucerny Chemapolu, protože tohle by morální guru asi dělat neměl.

5 0
možnosti
JN

Máte pravdu. Snažím se vyjadřovat opatrně, abych tolik nepopudil. Nějaká ta namyšlenost tam ale asi vlezla. :-/ Jsme přece Češi, Klausem a Zemanem odchovaný![>-]

1 0
možnosti
MM

Máme takovou politickou reprezentaci, jakou jsme momentálně schopni vygenerovat. Nesvědčí to o nás nic moc pěkného, ale zas tak tragicky bych to nevyděl. Klause už téměř nikdo nebere vážně a Zeman dělá vše pro to, aby dopadl jako Klaus. Kritika Havla je značná, to je pravda, ale je to také tím, že je hlasitá. Z Havla se stal abstraktní symbol, do kterého si promítáme různé obsahy. Někdo své ideály, jiný své frustrace. Při celonárodní anketě "Největší Čech" v r 2005 se každopádně Havel umístil na 3. místě hned za Karlem IV. a Masarykem. Klaus byl na 17. a Zeman na 100. místě.

7 1
možnosti
JC

To bylo v roce 2005. Na jakém místě by se umístil letos?

0 0
možnosti
OP

Děkuji za velmi zdařilý článek :-)

3 3
možnosti
JN

Děkuji za podporu. ;-)

1 1
možnosti
Foto

Prosím, nepoužívejte takhle to zájmeno MY. Těch lidí, kteří Havla nenávidí, asi většina nebude. Samozřejmě si MY ostatní uvědomujeme jeho chyby a v lecčems jsme s ním nesouhlasili, ale nepleťte si kritiku s nenávistí. Rv

10 0
možnosti
JN

Nenávist k Havlovi je jasně patrná od mnoha lidí, které znám a je patrná i z veřejného prostoru. Slovo MY je myšleno jako výrazná část národa a je použito záměrně. Takhle to cítím a nemám na tom co měnit.

1 2
možnosti
JN

Myslím, že v roce 1997 Václav Havel promarnil příležitost odejít se zbytkem úcty, kterou k němu ještě většina občanů jeho země chovala.

5 1
možnosti
OK

To je slovo do pranice! Nemyslím si, že by odešel se zbytkem úcty. Odešel by s velkou úctou a snad s jediným škraloupem - veřejnost nepřijala sňatek s Dášou.

1 0
možnosti
JV

Ono to heslo "Pravda a laska" neni tak uplne z cesty, jak si u nas myslime. Pouzivala to pred Havlem uz mladez te kvetinove generace - Hippies i jejich guru John Lennon !

3 0
možnosti
AS

A15d23a69m 42S47t12a18v85a

21. 11. 2014 13:22

""Pravda a laska...": Především to bylo heslo  skautů!! A s tím se Havel nejspíš seznámil jako skaut, a uchoval si ho i jako prezident. Jen škoda, že mu nezůstal věrný: ani lidsky, občansky, ani politicky.

3 3
možnosti
SB

Píšete, že Havlovi uškodilo to, že je z hodně bohatých poměrů, a to, že je to poetická duše.

K těm bohatým poměrům:

To bylo všeobecně známo už od počátku jeho prezidentování, a přesto jsme ho měli zpočátku rádi skoro všichni. Takže tady asi kámen úrazu nebude.

A k tomu, že je to poetická duše:

Jsou určité funkce, do kterých poetická duše prostě nepatří. Světová politika je o armádách, o obchodování, o využívání přírodních zdrojů, o boji proti mezinárodnímu organizovanému zločinu apod.. Člověk, jenž nějakou takovou funkci zastává, může být poetická duše, ale pouze v soukromí. Do výkonu své funkce nesmí tu poezii zatahovat. Kdyby Velká Británie měla na Churchillově místě nějakou poetickou duši, tak by Němci leteckou válku nad Kanálem vyhráli. A Ronadl Reagan, hlavní strůjce toho, že komunismus padl, též nebyl nějak sentimentálně poetický.

3 1
možnosti
JS

J93a23n 98S64e80m37i12k

21. 11. 2014 13:49

Pane Benesi- podivejte se na ustavu CR ;-D  cesky prezident ma uplne jine postaveni a moc nez americky prezident nebo premier britanie.

Cesky prezident je ceremonialni postava bez exekutivni moci

1 0
možnosti
AS

A73d40a32m 67S82t78a78v25a

21. 11. 2014 13:15

Slušní lidé v žádném případě nepociťují nenávist! vůči Václavu Havlovi!!!To jen nějací troubové. Ale slušní lidé by si měli též uvědomovat licoměrnost, egoismus a osobní nemravnost a  sobectví Václava Havla, které měly tragický dopad na Československo! Pro jeho ego být prezidentem došlo víceméně k rozpadu Československa. Za to je třeba na Václava  Havla nahlížet kriticky, nepřipouštět jeho glorifikaci a vnímat ho jako řadového člověka s chybami, jako mají i ostatní. Což ale v žádném případě nesmí vést k nenávisti.

2 4
možnosti
OK

K rozpadu republiky rozhodně nedošlo kvůli Havlovi. Separatistické tendence se na Slovensku objevily někdy v roce 1918. Ve třicátých letech se stupňovaly a kulminovaly 14. března 1939 pod pomyslným heslem "raději s Hitlerem, než s Čechy".

2 1
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 908x
Člověk Obecný

Seznam rubrik