Bojuje advokát Sokol proti klientelismu?

Dovede si někdo představit Tomáše Sokola jako bojovníka proti klientelismu? Je možné, že by založení Unie obhájců dle dnešní informace na serveru novinky.cz mohlo být právě takovým krokem?

Jaké pohnutky ho k tomu skutečně vedly, samozřejmě nemůžeme tušit. K jakým společenským reakcím by ale tento krok mohl vést, mohu zkusit odhadnout. Aktéři kauzy kolem manželů Nečasových jsou dnes ve společnosti často považování za významné představitele českého klientelistického světa. Server novinky.cz uvádí: Většina zakládajících členů zastupuje aktéry tzv. kauzy Nagyová, v níž zástupci české politiky, zpravodajských služeb a justice čelí obvinění z řady trestných činů a která se podepsala i na pádu vlády Petra Nečase (ODS). 

Tímto krokem se vlastně utvoří vcelku jednoznačně ohraničená a identifikovatelná skupina lidí. V návaznosti na dosavadní obraz české společnosti bude tato skupina lidí pravděpodobně vnímána jako jakási bašta klientelismu. Český klientelismus tak získá svoji tvář. Bude tedy lépe uchopitelný a pojmenovatelný. To bude postupně přispívat k schopnostem veřejnosti ho lépe rozlišovat a postupně vytěsňovat z veřejného života. Tím by mohla nově vzniklá Unie přispět svojí troškou do mlýna k postupnému zániku rozvinutého klientelismu v Čechách. A na závěr bych si dovolil takové jedno malé, bezvýznamné Muhehéé, ale vosumkrát muhehéé!

Autor: Josef Nekovář | pondělí 9.6.2014 22:01 | karma článku: 12,98 | přečteno: 584x
  • Další články autora

Josef Nekovář

Proč nenávidíme Havla!

21.11.2014 v 13:03 | Karma: 27,87

Josef Nekovář

Hujer Huml

11.7.2014 v 22:20 | Karma: 28,07